Beyran Tarifi

Kaç Kişilik-
Hazırlama Süresi-
Pişirme Süresi-

Malzemeler:

1 kg kuzu incik

12 su bardağı (3 lt) içme suyu

2-3 adet defne yaprağı

1 tatlı kaşığı (5 ml) tane karabiber

Tuz

4 çorba kaşığı (60 ml) tereyağı

8-10 diş sarımsak, püre halinde

2 çorba kaşığı (30 ml) pul biber

1 çorba kaşığı (15 ml) biber salçası

1/3 su bardağı (80 ml) pirinç, haşlanmış



Hazırlanışı:

Kuzu incik, içme suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve damak tadınıza göre tuzu derin bir tencereye alın. Orta yüksek ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Kaynama noktasına ulaştığında ateşi orta seviyeye düşürüp tencerenin kapağı olacak şekilde 2,5-3 saat pişmeye bırakın. Pişme süresi boyunca ara ara üzerinde oluşan köpükleri kevgir yardımıyla alın. Eğer su seviyesi çok azalırsa bir miktar içme suyu ilave ederek tamamlayın. Pişme süresinin sonunda incikleri tencereden alıp 10-15 dakika soğumaya bırakın. Sonrasında lif lif ayırıp sıcak tutun.

Küçük bir tencerede tereyağını orta yüksek ateşte ısıtın. Isınan yağa sarımsak, pul biber ve biber salçasını ilave edip 1 dakika karıştırarak pişirin. Et suyuna ilave edin. Kuzu eti ve haşlanmış pirinci de tencereye ekleyip karıştırın. Beyranı sıcak servis edin.