Bol Baharatlı Elmalı Turta Tarifi

Kaç Kişilik-
Hazırlama Süresi-
Pişirme Süresi-

Malzemeler:

500 g un

1 tutam tuz

250 g tereyağı

½ su bardağı (125 ml) pudra şekeri

2 adet yumurta

4 çorba kaşığı (60 ml) süt, soğuk

3 adet Starking elma, ince dilimlenmiş

2 adet Granny Smith elma, ince dilimlenmiş

¼ su bardağı (60 ml) kuru üzüm

¾ su bardağı (180 ml) toz şeker

2 tatlı kaşığı (10 ml) mısır nişastası

2 tatlı kaşığı (10 ml) toz tarçın

1 tatlı kaşığı (5 ml) toz zencefil

¼ tatlı kaşığı (1 ml) toz karanfil


Yumurta banyosu için;

1 adet yumurta sarısı

2 çorba kaşığı süt

Hazırlanışı:

Tart hamurunu hazırlamak için un, tereyağı, pudra şekeri ve tuzu blender haznesine alın. Tüm malzeme harmanlanıp ıslak kum kıvamı alana kadar, yaklaşık 20-30 saniye karıştırın. Yumurta ve soğuk sütü ilave edip birkaç tur daha karıştırdıktan sonra hamuru tezgaha alın. Ellerinizle hamuru toparlayıp bir iki tur yoğurun. Hamurun ¼’ünü ayırıp iki parça halinde disk şekli verip streç filme sarın. Buzdolabında 1-1,5 saat dinlenmeye bırakın.

Fırınınızı 180 C dereceye ısıtın. Büyük tart hamurunu unlanmış tezgahta merdane yardımıyla 5 mm kalınlığında açın. Tart kalıbına aktarıp parmaklarınızla hafifçe bastırarak yerleştirin. Bir çatal yardımıyla hamur tabanında delikler açın. Hamurun kabarmasını engellemek için hamur içine pişirme kağıdı yerleştirip içini kuru bakliyat ile doldurun. Tart hamurunu önceden ısıtılmış fırında 25 dakika fırınlayın. Üstlerindeki ağırlıkları alıp 15 dakika daha fırınladıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar dinlenmeye bırakın.

Elmaları geniş bir kaseye alın. Toz şeker, kuru üzüm, mısır nişastası ve baharatları ilave edip alt üst ederek karıştırın. 20-30 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenme süresinin sonunda hafif su salan elmaları soğumuş tart kalıbı üzerine aktarıp yayın. Yumurta sarısı ve iki çorba kaşığı sütü küçük bir kasede çırparak karıştırın. Turtanızı dekore etmek için ayırdığınız tart hamurunu hafif unlanmış tezgahta 2 mm kalınlığında açın. 1 cm kalınlığında 12 adet şerit kesip, kalan hamurdan dilediğiniz dekoratif şekillerde parçalar kesin. Turtanın kenarlarına hazırladığınız yumurta karışımını bir fırça yardımıyla sürüp şeritleri kafes motifi oluşturacak şekilde üzerine yerleştirin. Hazırladığınız diğer dekoratif hamurları da dilediğiniz biçimde kafes üzerine yerleştirip kalan yumurta karışımını tüm hamur yüzeylerinin üzerine sürün. Bol Baharatlı Elmalı Turtayı 180 C derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika fırınladıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirip dilimleyerek servis edin.