Karamelli Bitter Çikolatalı Barlar Tarifi
Malzemeler:
Shortbread:
250 G tereyağı, oda sıcaklığında
7 çorba kaşığı (105 ml) toz şeker
2 ¾ su bardağı (680 ml) un
1 tatlı kaşığı (5 ml) vanilin
1 tutam tuz
Karamel için:
390 G şekerli yoğunlaştırılmış süt
80 G tereyağı
1 su bardağı (250 ml) esmer şeker
¼ su bardağı (60 ml) bal
1 tatlı kaşığı (5 ml) vanilin
½ tatlı kaşığı (2,5 ml) deniz tuzu
Çikolata
250 g bitter çikolata
50 g beyaz çikolata
Maldon deniz tuzu
Hazırlanışı:
Shortbread için; Fırınınızı 175 C dereceye ısıtın. Yaklaşık 35×30 m boyutlarında bir fırın kabının tabanını pişirme kağıdı ile kaplayın. Kenara alın. Tereyağı ve şekeri uygun ebatta bir kasede spatula yardımıyla karıştırın. Un, vanilin ve tuzu ilave edip homojen bir hamur elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Önceden hazırlanmış fırın kabına aktarıp eşit kalınlıkta yayın. Hamur yüzeyinde çatal yardımıyla delikler açıp önceden ısıtılmış fırında 25 dakika fırınlayın. Shortbread tamamen soğuyana kadar oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
Karamel için; yoğunlaştırılmış süt, tereyağı, esmer şeker, bal, vanilin ve tuzu geniş bir tencereye alın. Orta ateşte, sürekli karıştırarak karamel 115 C dereceye ulaşıp yoğunlaşana kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin. Karamel 115 C dereceye ulaştığında hemen ateşten alıp soğumuş shortbread üzerine eşit kalınlıkta yayın. Önce oda sıcaklığında 25-30 dakika, sonra buzdolabında 1-2 saat soğumaya bırakın.
Çikolata katmanı için bitter çikolata ve beyaz çikolatayı iki ayrı kasede bain marie usulü eritin. Bitter çikolatayı karamel katmanı üzerine eşit kalınlıkta yayın. Beyaz çikolatayı bir kaşık yardımıyla bitter çikolata üzerine gelişigüzel gezdirip 10-15 dakika tezgah üzerinde soğumaya bırakın. Yarı donmuş çikolata katmanı üzerine deniz tuzu gezdirip tamamen katılaşana kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın. Servis için, Karamelli Çikolatalı Barları oda sıcaklığında 10-15 dakika dinlendirip, keskin bir bıçak yardımıyla dilediğiniz boyutta dilimleyin.