Sebzeli Biryani Tarifi

Kaç Kişilik-
Hazırlama Süresi-
Pişirme Süresi-

Malzemeler:

2 su bardağı (500 ml) basmati pirinci, yıkanmış

¼ su bardağı (60 ml) ayçiçek yağı

½ su bardağı (125 ml) çiğ kaju

1 adet soğan, küçük küpler şeklinde doğranmış

1 su bardağı (250 ml) tatlı patates, küp şeklinde doğranmış

2 su bardağı (500 ml) karnabahar, ayıklanmış

1 ½ su bardağı (375 ml) bezelye

½ adet Meksika biberi, ince kıyılmış

1 çorba kaşığı (15 ml) kırmızı pul biber

2 çorba kaşığı (30 ml) zerdeçal

1 çorba kaşığı (15 ml) garam masala

2 adet defne yaprağı

1 çubuk tarçın

Tuz

2 su bardağı (500 ml) sebze suyu, sıcak



Hazırlanışı:

Basmati pirincini geniş bir kaseye alın. Üzerine kaynar su ve 1 çorba kaşığı tuz ekleyip 30 dakika dinlendirin. Pirinci iyice yıkayıp süzün.

Ayçiçek yağını geniş bir pilav tenceresinde orta yüksek ateşte ısıtın. Kajuları ilave edip karıştırarak 3-4 dakika kızartın. Kajuları tabanı kağıt havlu ile kaplanmış küçük bir tabağa aktarın. Ateşi orta seviyeye düşürüp soğanı tencereye alın. Soğan hafif renk alana kadar yaklaşık 6-7 dakika soteleyin. Tatlı patates ve karnabaharı ilave edip 2-3 dakika daha soteleyin. Pirinci ilave edip karıştırarak 2-3 dakika soteleyin. Bezelye, Meksika biberi, kırmızı pul biber, garam masala, defne yaprağı ve çubuk tarçını ekleyip 1 dakika daha soteleyin. Zerdeçal, tuz ve sıcak sebze suyunu karıştırıp tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. Isıyı kısık seviyeye düşürüp 15-18 dakika pişmeye bırakın. Biryani tüm suyu çektiğinde ateşten alın. 4-5 dakika dinlendirdikten sonra üzerine kızarmış kajuları serpiştirip servis edin.