Sebzeli ‘Fried Rice’
Malzemeler:
1 su bardağı (250 ml) basmati pirinci
Tuz
1,5 su bardağı (375 ml) sebze suyu, sıcak
2 çorba kaşığı (30 ml) ayçiçek yağı
½ soğan, küçük küpler şeklinde doğranmış
2 cm taze zencefil, ince doğranmış
½ su bardağı (125 ml) bezelye
1 adet Sarı Kaliforniya Biber, iri küpler halinde doğranmış
1 adet Kırmızı Kaliforniya Biber, iri küpler halinde doğranmış
2-3 adet yeşil soğan, ince doğranmış, yeşil ve beyaz kısımları ayrılmış
2 çorba kaşığı (30 ml) soya sosu
2 adet yumurta
2 tatlı kaşığı (10 ml) susam yağı
2 çorba kaşığı (30 ml) kavrulmuş susam
Hazırlanışı:
Basmati pirincini bir kaseye alın. Üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip 20-30 dk dinlendirin. Süzgeç yardımıyla süzüp, nişastalı suyu tamamen gidip berrak su akana dek soğuk su ile yıkayın. İyice süzün. Basmati pirinci ve sebze suyunu uygun ebatta tencereye alın. Orta yüksek ateşte bir iki defa karıştırıp kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
Tencerenin kapağını kapatın. Isıyı en kısık seviyeye düşürüp pirinç suyunu tamamen çekene dek pişmeye bırakın. Pirincin üstü ‘göz göz’ olduğunda ateşten alıp üzerini bir mutfak havlusu ile örterek demini almaya bırakın.
Geniş bir tavada ayçiçek yağını yüksek ateşte ısıtın. Soğanı ilave edip 2-3 dakika soteleyin. Yeşil soğanın beyaz kısımlarını ilave edip 1-2 dakika daha soteleyin. Zencefili ilave edip bir dakika daha soteledikten sonra bezelye ve Kaliforniya biberleri de ekleyip 2-3 dakika soteleyin. Basmati pilavı ilave edip pirinçleri kırmamaya dikkat ederek 3-4 dakika daha soteleyin. 2 yumurtayı küçük bir kasede hafifçe çırparak karıştırın. Tavadaki pilav karışımının ortasında kaşık yardımıyla ufak bir oyuk oluşturup çırpılmış yumurtayı ilave edin. Ara ara karıştırarak pişen yumurtayı pilavla harmanlayın. Soya sosu, susam yağı, yeşil soğanın yeşil kısımlarını da ilave edip karıştırın. Sebzeli ‘Fried Rice’ın üzerine kavrulmuş susam serpiştirip hemen servis edin.