30000000071332/30000000071349
Avokado Adet

Avokado Adet

Reyondan

Avokado, yüksek besin içeriği ve sağlığa yararlı etkilerinden dolayı tıbbi amaçlar için de yetiştirilir. Bu meyvenin en eski arkeolojik kanıtı, tohumlarının Peru'da gömülü bulunduğu MÖ 8. yüzyıla kadar uzanır. Avokado iyi bir enerji, yağ asitleri ve vitamin kaynağıdır. Avokado tüketicileri, diyetlerinde avokado olmayan tüketicilere göre önemli ölçüde daha fazla temel besin ögesi (özellikle posa, K ve E vitaminleri, potasyum ve magnezyum) alır. Günde yarım avokado (68 g) tüketiminin, tekli doymamış yağ asidi, posa, A, C, E, K ve B vitaminleri, potasyum, magnezyum, lutein, zeaksantin, polifenol, fitosterol gibi fitokimyasal alımına önemli katkı sağlayacağı bildirilmiştir. Avokadonun kendine özgü tadının ve aromasının oluşmasında içerdiği yağın büyük önemi bulunur. Yüksek yağ içeriği sebebiyle eski çağlardan beri önemli bir enerji kaynağı olarak tüketilir. Avokado meyvesinde bulunan çeşitli bileşiklerin insanlarda kan yağları seviyesinin korunması, vücut ağırlığı yönetimi, kan şekeri kontrolü, vücut direncinin artırılması gibi önemli etkilerinin olduğu öne sürülmüştür. Araştırmalar, tüm bu etkilerin esas olarak bu meyvede bulunan yağ asitleri, posa, potasyum, magnezyum, C, E, K ve B grubu vitaminleri, karotenoidler, fenolikler, fitosteroller veya terpenoidlerin varlığından

kaynaklandığı gösterilmiştir. Avokadonun yapısında bulunan beta-sitosterol karın bölgesinde yağ yakımını kolaylaştırır. Avokadoya vücut direncini artırıcı özellik kazandıran karoten emiliminin diğer besinlere kıyasla 2-6 kat daha fazla olduğunu belirtilmiştir. Avokadonun yapısında bulunan lutein hem göz dostu etki gösterir, gözde yaşlanmayı geciktirir hem de güneşten gelen ultraviyole ışınların olumsuz etkisinden korur. Avokadonun omega-3 yağ asitlerini yüksek düzeyde içermesinden dolayı beyin yaşlanmasının ilerlemesini yavaşlattığı kanıtlanmıştır. Omega-3 yağ asitlerinin beyin sağlığı için gerekli olmasının yanı sıra bilişsel (hafıza ve performans) ve davranışsal işlevlerde önemli bir rol oynadığı da bilinir. Selenyum içeren besinler omega 3 yağ asidi içeren besinlerin antienflamatuar etkisini güçlendirirler. Tavuk, hindi ve deniz ürünleri iyi selenyum kaynaklarıdır. 

Ürün Detayı