30000000071332/30000000071340
Karpuz Çekirdeksiz
Yazın en keyifli meyvelerinden biri olan ve sıcak yaz günlerinde vücudumuzun su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olan karpuzun kabak, salatalık, balkabağı ve su kabağı ile akraba olduğunu biliyor muydunuz? Bileşim açısından karpuz yaklaşık %92 oranında sudan oluşur. Çeşitli biyoaktif fenolik bileşikler içerir. Karpuz kek, dondurma, jölelerin tariflerinde, taze meyve salataları, smoothie veya salsa, sandviçler, atıştırmalıklar, tatlılar ve garnitürler içinde kullanılabilir. Karpuzun 100 gramı 30 kkalori enerji, 6.8 gram karbonhidrat içerir. Beta-karoten, beta-kriptoksantin, likopen, C vitamini, betain, pantotenik asit, kolin ve folik asit içerir. Fitosterol içeriği 3,1 mg ve bu sayede kan yağları seviyesinin debgelenmesine yardımcı olabilir. Mineraller açısından, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, selenyum ve flor içerir. Karpuz tüketen kişi polifenoller, antosiyaninler ve flavonoidler gibi bol miktarda değerli antioksidan bileşiğe ulaşmış olur. Karpuz kıymetli bir likopen kaynağıdır ve likopenin antioksidant kapasitesinden sebep çevre kirliliğinin ve duygusal stresin yarattığı hücresel boyutta toksin yükünün hafifletilmesine yardımcı olur. İçerdiği sitrulin ve arjinin ile yara iyileşmesini hızlandırır, kalp ve damar dostudur, vücut direncini artırır.
Sizin için seçtiklerimiz